Aflevering 1: Inleiding

INLEIDING
Geschreven door Bert Plomp

“Dat weet ik zeker, denk ik” heb ik ooit een bekende Surinaamse filosofe horen zeggen.
Dat vind ik nog altijd een heel diepzinnige uitspraak, want wat is nu eigenlijk zeker? Je kunt denken het zeker te weten of geloven het zeker te weten. Voor mij is één ding zeker: niets is zeker, denk ik.
Veel mensen geloven iets maar gaan ermee om alsof het een zekerheid is. Ze gaan zelfs zover anderen te overtuigen hetzelfde te geloven. In hun vrije tijd gaan ze van deur tot deur om mensen te vertellen hoe mooi hun geloof wel niet is.
Weer andere gelovigen dringen wat zij geloven een ander gewoon op. Dat begint al bij argeloze onwetende kinderen, die in een bepaalde denkrichting geduwd worden en het desbetreffende geloof met de paplepel ingegeven wordt. Als je binnen zo’n geloofsgemeenschap wat anders denkt, loop je de kans verketterd of geëxcommuniceerd te worden. Voorts heb je nog gelovigen die simpelweg een ander “een kopje kleiner” maken, indien die ander niet exact dat gelooft wat zij geloven.
“Het heelal is oneindig groot”. Deze bewering is meer bedoeld om aan te geven hoe ontzagwekkend groot het heelal wel niet is, dan te stellen dat er geen eind aan komt. Want toon maar eens aan dat er wel of geen einde aan het heelal is.
Indien we ooit in staat zijn de “randen” van het heelal te naderen, dan komen we niet verder omdat zich daar een voor materie ondoordringbare buffer bevindt. Een buffer die aan een stoffelijk object een in kracht toenemende weerstand biedt, naar mate dit object verder deze buffer binnendringt. Aan de randen van het heelal raakt het object hierdoor verzeild in een eeuwige kringloop. Uitsluitend dat wat materie-loos is, kan door die buffer heen breken.
Voorbij de randen van het heelal bevindt zich wellicht “het Koninkrijk Gods” en daar is men alleen welkom indien men is gestorven en in de ogen van God goed geleefd heeft en mijn theorietje correct blijkt te zijn. Eenmaal daar aangekomen, is oneindigheid geen vraagstuk meer.

WORDT VERVOLGD

Voor meer gratis verhalen en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/