Aflevering 1: Pecunia non olet

PECUNIA NON OLET
Geschreven door Bert Plomp

Ter Steege was een oud-collega van mijn ouders uit hun Leger des Heils-periode. Hij was eveneens ooit heilssoldaat geweest, maar dan een paar rangen lager dan mijn ouders. Nadien is hij loyaal gebleven aan mijn ouders nadat ze deze evangelische organisatie vaarwel hadden gezegd.
Ter Steege zal als ieder ander mens ook wel een voornaam hebben gehad: het lijkt mij tenminste zeer onwaarschijnlijk dat zijn doopnaam “Ter” luidde.
Hoe het ook zij, bij mij thuis heette hij simpelweg “Ter Steege”.
De bejaarde man kwam iedere middag trouw bij ons thuis de warme maaltijd gebruiken en dat eten vond vroeger plaats rond het middaguur.
Als mijn broers, mijn zuster en ik voor het eten hongerig van school naar huis kwamen, bestegen we vaak gelijktijdig met hem de trappen naar onze flat op de derde etage. Gedurende deze beklimming werd er al volop gespeculeerd over de vraag: “wat schaft de pot vandaag?”. Niet zonder enige zorg, en vaak zelfs met een zekere tegenzin, betraden sommige leden van het gezelschap aansluitend het appartement.
Ter Steege kon veel meer waardering opbrengen voor moeders potje dan de kinderen: hij bleef per slot van rekening iedere dag vrijwillig terugkeren naar onze tafel en dat 7 dagen per week. Omdat hij in het oude centrum van Utrecht woonde, moest hij daartoe een wandeling maken van zeker een half uur heen en terug.
Zelfs toen hij de wandeling van zijn piepkleine woninkje aan de Andreasstraat, een zijstraatje van de Springweg, naar onze flat in het Lodewijk Napoleonplantsoen niet meer te voet kon afleggen, bleef hij trouw aan mijn moeders kookkunsten. Mijn vader heeft hem toen eerst nog een tijdje opgehaald met zijn oude Opel. Ter Steege had namelijk mijn aanbod om hem dagelijks achterop mijn Tomos heen en weer te rijden vriendelijk afgeslagen.
Toen ook het heen en weer rijden hem teveel werd, heb ik me over hem ontfermd. Dagelijks bezorgde ik op mijn brommer zijn 3-gangen maaltijd bij hem thuis.
Met veel toewijding waren de soep, de hoofdmaaltijd en het toetje elke dag weer door mijn moeder gescheiden in een soort rantang gedaan. Dit pannensetje was omwikkeld met een paar theedoeken om het geheel warm te houden tijdens het gemotoriseerde transport.
Al die ijver kon helaas niet verhinderen dat bij afgifte van het diner, de drie gangen zich enigszins vermengd hadden. Het was voor mij altijd een afweging tussen een trage bezorging van koude gescheiden gerechten en een snelle bezorging van een warme mengelmoes. Aangezien de oude man de mix altijd met smaak verorberde, koos ik steevast de laatste variant. Het was bovendien onmogelijk om het kasseiencircuit van straten en bruggen in het historische centrum van Utrecht met de brommer zonder horten en stoten af te leggen.
Een voor mij zeer plezierige bijkomstigheid was, dat deze maaltijdservice regelmatig extra beloond werd. In de beleving van de oude man, hij hield de verjaardagen niet echt scherp bij, was ik meerdere keren per jaar jarig. Om die reden kon ik twee tot driemaal per jaar mijn “verjaardagsgeld” met dank in ontvangst nemen. Bij zo’n gelegenheid overhandigde hij mij dan zeer plechtig een ouderwetse zilveren rijksdaalder. Niet zelden verloor deze plechtigheid enigszins haar glans doordat er tijdens de overhandiging weer eens een flinke druppel uit zijn neus loskwam en bovenop de munt plofte. Maar ja, “Pecunia non olet” was toen mijn parool.
In de dagen dat Ter Steege de trappen naar de derde verdieping nog kon nemen, verraste hij vriend en vijand regelmatig met zijn opmerkelijk scherpziende ogen. Voor de maaltijd aanving, stond hij menigmaal wijdbeens voor het raam van de eetkamer geposteerd en tuurde hij naar de horizon, naar de Domtoren. Vervolgens deelde hij de verbijsterde omstanders mede dat het uurwerk van de Domtoren 1 uur aanwees. Pas later betrapten we hem erop dat hij, voordat hij zijn uitspraak deed, stiekem eerst op zijn zilveren buikhorloge had gekeken.

WORDT VERVOLGD

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/