Aflevering 3: Vals spelen

VALS SPELEN
Geschreven door Bert Plomp

In zijn jonge jaren voetbalde mijn vader bij VELOX aan de Koningsweg in Utrecht. Hij speelde jarenlang als midvoor in het eerste team van deze club. Die sportieve aanleg hebben mijn broers en ik van hem overgenomen.
Na zijn actieve voetbalperiode, bleef hij sportief bezig in zijn vrije tijd. Vooral zomers op de camping. Daar waren mijn vader, mijn beide broers Theo en Charles en ik hele dagen aan het badminton spelen. Er werd bijna iedere dag urenlang heel fanatiek gespeeld.
Mijn broers en ik waren ook van jongs af aan heel erg bezig met lange afstand hardlopen. Zo namen we iedere zondagmiddag deel aan de ronde van Het Grote Bos: een hardloopwedstrijd over 5 kilometer rond de camping in Doorn. Menigmaal eindigden mijn broers en ik als eerste drie.
Aangemoedigd door dit succes, besloot mijn vader ook een keer mee te doen.
Toen ik net uit de startblokken was vertrokken en nog in zijn buurt liep, hoorde ik een van de toeschouwers roepen: “Wat komt daar voor een oud konijn aan?”. Mijn vader heeft het rondje nog wel uitgelopen, maar daarna heb ik hem nooit meer gezien bij dit evenement.
Spelletjes doen, was ook een favoriete bezigheid van mijn vader. Vooral kaarten en dammen.
Maar hij speelde vrijwel altijd vals, in het bijzonder bij het klaverjassen. Hij wilde tijdens dit kaartspel altijd zelf de kaarten schudden en dan zag je overduidelijk dat hij zat te steken. Desondanks ontkende hij dat in alle toonaarden.
Vaak moest er ook om geld gekaart worden, zeker wanneer er familie op bezoek was. Zodra het om geld ging was het snel gedaan met het kaarten en eindigde het spel steevast in een fikse ruzie.
Een ander spelletje waar hij heel vaardig in was, was het zogeheten “robotspel”. Bij dit spel stond een poppetje, in de vorm van een robot, parmantig midden op het speelbord in een neutrale positie. Tijdens het spel dienden uiteenlopende vragen beantwoord te worden.
Nadat een van de vragen op het bord was gesteld en beantwoord, werd het robotje in zijn nek gevat en op een rond glimmend metalen plaatje geplaatst. Tot verbijstering van alle spelers wees het robotje vervolgens met een aanwijsstokje het juiste antwoord aan op het bord.
Regelmatig was ik met stomheid geslagen over het feit dat mijn vader vrijwel alle antwoorden wist, terwijl hij nooit de gelegenheid had gehad een opleiding van betekenis te volgen. Tijdens een volgend robotspelletje besefte ik plots dat hij alle vragen en antwoorden zorgvuldig uit zijn hoofd had geleerd. Dit fenomeen ervaar je tegenwoordig ook nog wel als je nietsvermoedend door familie of vrienden wordt uitgenodigd voor bijvoorbeeld een spelletje “Triviant”. Dergelijke uitnodigingen sla ik nu altijd pertinent af, want ik hou er namelijk niet van om allerlei feitjes uit mijn hoofd te leren. Degene die jou voor zo’n spelletje heeft uitgenodigd, heeft al die vragen en antwoorden al talloze malen voorbij zien en horen komen. Veelal hoor jij die vragen pas voor de eerste keer en ben je al gauw geneigd te denken dat die ander zo veel en jijzelf zo weinig weet, hetgeen een aanzet kan zijn tot de ontwikkeling van een minderwaardigheidscomplex.
Ooit heb ik tijdens zo’n gezellig spelletje met mijn broer en zijn zoon meegemaakt dat ik het enig juiste antwoord gaf: “Schwarzwälder Kirschtorte”, zijnde de originele naam van het gevraagde gebak. Tot mijn grote ontstentenis werd dit antwoord categorisch door vader en zoon afgewezen omdat op het antwoordkaartje de naam van deze lekkernij in het Nederlands vermeld stond.
Die schijnbare overmaat aan kennis van mijn vader heb ik toen eens blootgelegd door het bovenlijfje van het wijze robotje half om te draaien. Vanaf dat moment wees het robotje de meest waanzinnige antwoorden aan op de gestelde vragen.
Mijn vader heeft zijn leven lang altijd klaar gestaan om anderen te helpen. Hij reed daarvoor met zijn gammele auto stad en land af. Jammer dat hij dit al lang niet meer doet.

EINDE

Voor meer gratis verhalen, gedichten en columns, meld je aan op mijn FB-pagina:

https://www.facebook.com/groups/377554749281077/